Brambory nešednou, jablka nehnědnou

Biologie |

Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) schválil 6 nových odrůd GMO brambor a 2 jablek.

Brambory nešednou, jablka nehnědnou



Nové brambory jsou dílem americké firmy J. R. Simplot, která přitom použila pouze další geny z brambor – to asi aby se nevystavila pokřiku, že „míchá druhy“ apod. Ne že by takto měla úspěch na trhu zajištěn, konvenční McDonald pro jistotu už prohlásil, že hranolky z nových odrůd servírovat nebude.

Nové odrůdy brambor nemají mít na šlupce a především pod ní šedé až namodralé fleky. Ty se spotřebitelům moc nelíbí, takže příslušné hlízy se radši nevaří ani nezpracovávají na hranolky v restauracích/řetězcích nebo rovnou vyřazují; brambory jsou pak kvůli tomu dražší. GMO brambory navíc při vysokých teplotách nebudou vytvářet tolik akrylamidu, který je pokládán za pravděpodobný karcinogen a ve vyšších dávkách je škodlivý i jinak.

GMO jablka kanadské firmy Okanagan zase nebudou při skladování hnědnout. Dokonce by se mohly skladovat i po kouskách, oloupané a zbavené ohryzků (podobně jako baby karotka). Přitom nebude třeba přidávat antioxidanty.

V obou případech masivnější nasazení na trhu bude nějaký čas trvat (poznámka: u jablek bude třeba nejprve vypěstovat z modifikovaného semene celý strom?). Simplot zatím ani neplánuje prodávat své produkty jako sadbu volně na trhu.

Zdroj: Phys.org



Úvodní foto: brian0918, wikipedia, licence obrázku public domain




Související články




Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.