Scienceworld.cz
PRO MOBIL
PRO MOBIL


KLASICKY
KLASICKY


Pálivost papričky je výhodou i nevýhodou

U kapsaicinu v chilli (i jiných) papričkách se předpokládalo, že jde především o ochranu proti houbám a plísním. David C. Haak z University of Washington v Seattlu a jeho kolegové však nyní zjistili, že tyto plody kupodivu chutnají nejen lidem, ale i mravencům; mravenci přitom semeno při konzumaci zničí, nefungují jako jeho roznašeči. Asi to není tak, že by mravenci plody s kapsaicinem preferovali, ale lépe se u těchto odrůd k semenům dostanou. Rostliny produkující plody s větším množstvím kapsaicinu jsou také ve zvýšené míře náchylné k suchu – opět asi kvůli vlastnostem plodu, které ovlivňují výpar.

Tím se vysvětluje, proč v populaci papriček stále existuje variabilita. Jednotlivé varianty jsou výhodné pouze na konkrétních místech a v určitých podmínkách, nepřevládnou ale úplně. V suchých a horkých oblastech prosperují spíše méně pálivé odrůdy.

Pálivost a preference vlhka jsou nejspíš opravdu svázané i geneticky. Hakk zkoušel různé papričky křížit a dostával i různé „přechodné“ varianty, nikoliv ale papričky současně hodně pálivé a suchomilné.

 

Zdroj: ScienceNews

Viz také:

Kapsaicin z papriček pomáhá od bolesti 

autor Pavel Houser


 
 
Nahoru
 
Nahoru