Vlci nejsou méně tolerantní než psi

Biologie |

Lidé si samozřejmě k domestikaci vybírali vlky, kteří se svých pánů nebáli, ale ani se s nimi neprali. Můžeme však z toho odvozovat, jak jsou psi tolerantní jeden k druhému?

Vlci nejsou méně tolerantní než psi



Až dosud se spíše předpokládalo, že pokles agresivity provázející domestikaci je plošný – psi se k sobě navzájem chovají mnohem tolerantněji než vlci. V poslední době se ale novými výzkumy mnoho věcí komplikuje. Některé charakteristiky tradičně připisované vlčím smečkám (třeba přísná hierarchie od alfa zvířete po všeobecného otloukánka omegu) se možná týkají jen „umělých“ skupin v zajetí a ve volné přírodě leccos funguje jinak.

Každopádně není nad empirii. Friederike Range a Zsófia Virányi z Messerli Research Institute/ Veterinärmedizinische Universität Wien provedly následující experiment. Vedle sebe byla testována skupina 9 vlků a 8 voříšků, v obou případech šlo o zvířata vychovávaná lidmi. Vždy se vzala dvojice zvířat, jedno vysoko a jedno nízko postavené, a společně se krmila. K dispozici byla jedna velká kost s masem nebo velká společná miska.

Pokus byl uspořádán různým způsobem, v jedné verzi se níže postavené zvíře dostalo k potravě jako první. Nízko postavený vlk častěji naznačoval ochotu potravu bránit než níže postavený pes, ti více respektovali hierarchii a rovnou ustupovali šéfovi. Vysoce postavená zvířata ukazovala spíše hrozby než že by agresivita rovnou vedla k fyzickému napadení. U psů ani vlků ke rvačkám naostro moc nedocházelo, dominantní vlci podřízeným promíjeli i hrozby. U psů se zdá být tedy citlivost k hierarchii vyšší a výše postavení psi si skutečné kousnutí dovolili častěji.

Výsledky se dají interpretovat různě, podle autorek tak, že vlci nejsou celkově agresivnější než psi, ale psi jsou ochotnější se podřizovat tomu, koho respektují – člověku. Důležité je, že k podřízení dojde rychle, bez toho, že by se musela pokaždé odehrát ritualizovaná hra gest a vrčení, což by vzhledem k tradičnímu využití psů bylo poměrně nepraktické. Vlci se jeden druhému podřizují neochotně, alespoň pokud jde o žrádlo. Dominantní zvířata jsou ale k těm podřízeným značně velkorysá, leccos jim prominou a smečka jako celek ochotně spolupracuje; to lidé psy nemuseli učit.

Zdroj: ScienceDaily.com a další

Poznámky: Viz také článek Jak se chovají psi bez lidí

Zde se popisuje, že psi („divocí“, s chováním neregulovaným člověkem) jsou vůči sobě dost konkurenční vzhledem k potravě, vlci na sebe ale zase mnohem více žárlí a navzájem si blokují přístup k sexualitě.
Tj. experiment výše popisuje jenom jeden aspekt agresivity/mírumilovnosti soužití. Také se týká vztahů uvnitř smečky známých zvířat, úplně jinou kapitolou jsou interakce mezi navzájem cizími jedinci.

Tradičně se existence hierarchie pokládá téměř za podmínku domestikace – člověk se jen pasuje na místo šéfa. (Na druhé straně např. dobře ochočitelný gepard není smečkový skoro vůbec.)



Úvodní foto: Knmorgan08, Wikipedie, licence GNU Free Documentation License




Související články




Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.