Sůl v jídle prý za žízeň nemůže

Biologie |

Málo věcí se zdá být tak jasných a nezpochybnitelných, jako to, že sůl vyvolává pocit žízně. Trosečníci nemají přece pít mořskou vodu a po brambůrcích se máme tendenci nalévat pivem.

Sůl v jídle prý za žízeň nemůže



Nicméně vazba prý nemusí být tak jednoznačná.
Alespoň to tvrdí výzkumníci z univerzity v Haifě (kde už by o soli a vodě měli něco vědět, když ne v pouštích u Mrtvého moře). Profesor Micah Leshem uvedl, že jejich výzkum vazbu mezi slanými pokrmy a pitím kupodivu nepotvrdil. A už vůbec prý není pravda, že by lidé měli tendenci chuť soli překrývat větším množstvím slazených nebo alkoholických nápojů – pak by přesolování bylo škodlivé hned dvojnásobně.
Leshem si zval do laboratoře studentské dobrovolníky a tam jim dával oříšky. V jednom případě kandované, ve druhém slané a ve třetím dále neupravené. K tomu studenti vyplňovali různé dotazníky a pili vodu i další nápoje, kolik kdo chtěl. Mezi solí a vodou se žádná korelace zjistit nepovedla, a to ani mezi skutečným pitím, ani mezi uváděnými pocity žízně.
Člověk pokýve hlavou, ale že by tomu uvěřil… Navíc jde možná o to, že oříšky vyvolávají pocit žízně tak jako tak, experiment mohl být proveden i jinak. Tolik kuriozita do horkého léta.

Zdroj: ScienceDaily



Úvodní foto: Miansari66, Wikipedia, licence Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication




Související články




Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.