Scienceworld.cz
PRO MOBIL
PRO MOBIL


KLASICKY
KLASICKY


Cukrová baterie od Sony

Ještě před rokem to vypadalo, jako by Sony ani neumělo vyrobit pořádnou baterii, masivní stahování notebookových baterií poškodilo obraz společnosti. Ale nedávno společnost překvapila pokrokem v biotechnologiích.

Sony je jedním z největších světových výrobců baterií a je to také společnost masivně investující do vývoje nových technologií, protože ví, že bez toho by zanedlouho bojovala ve druhé lize. Nejnovějším výsledkem jejího bádání je elektrický článek dodávající energii enzymatickým rozkladem cukru. Článek má tvar krychle s hranou měřící 39 mm a jeho výkon je 50 mW, což je dle Sony světový rekord, nejvyšší hodnota dosud vyprodukované bio-článkem.

Stejně jako ve všech ostatních článcích, i zde je elektrický proud vytvářen tokem elektronů mezi katodou a anodou. V bio-článku se na anodě nacházejí enzymy rozkládající cukr, které při tomto procesu z glukózy uvolňují elektrony a vodíkové kationty. Kationty prostupují polopropustnou membránou na katodu, kde reagují se vzdušným kyslíkem za vzniku vody a při tom samozřejmě spotřebovávají elektrony uvolněné na anodě. Proud elektronů při své cestě mezi elektrodami napájí elektrospotřebič.

Co dokáže nová baterie v praxi se můžete sami přesvědčit na videu zde.

Komerční využití nového článku je ještě daleko, nicméně ukazuje jednu z možných cest, jak dodávat energii malým spotřebičům. Samozřejmě, že tyto vize jsou haleny do hezkých řečí o ochraně životního prostředí, nicméně praktický dopad na snížení ekologické zátěže bude minimální. Spíše lze uvažovat o využití tam, kde není k dispozici elektrická síť. Ovšem při zdokonalení technologie by v některých případě mohla dojít k nahrazení dobíjecích akumulátorů, ono doplňování cukru je pro někoho snadnější jak neustálé přehazování článků z nabíječky do přehrávače. A samozřejmě se v budoucnu třeba objeví i využití, která nás nyní ani nenapadnou.

autor Alexandr Radecký, PC World


 
 
Nahoru
 
Nahoru