Scienceworld.cz
PRO MOBIL
PRO MOBIL


KLASICKY
KLASICKY


3D tiskárna na čokoládu

Třídimenzionální tisk, realizovaný skládáním jednotlivých vrstev na sebe, se zatím používá především k výrobě předmětů z plastu a kovu, převážně však v průmyslových procesech, nikoliv jako výroba předmětů pro osobní použití. Tiskárna na čokoládu, kterou vyvíjejí výzkumníci na University of Exeter a University of Brunel, by to mohla změnit.

Pracovat takto s čokoládou přitom naráží kupodivu na četné překážky. Požadovány jsou přesné cykly zahřívání a chlazení a ty je třeba implementovat do vlastního průtočného zařízení. Vědci proto museli navrhnout zcela nový řídicí systém.

Čokoláda by ale mohla být ideálním materiálem, s nímž by začalo nasazení 3D tiskáren v domácnostech. Je běžně dostupná, relativně levná, není toxická a v případě chyb v designu výrobku se nic moc nestane – zmetky i odpad vznikající při tisku se prostě snědí.

Ještě je třeba vyvinout software, respektive rozhraní, které by umožňovalo tiskárnu ovládat způsobem vhodným pro běžné uživatele. Dá se předpokládat, že pak se objeví třeba také weby umožňující sdílení těchto návrhů a systémy pro jejich editování – design vlastní čokoládové ozdoby nebude muset člověk začínat od nuly.

Po čokoládě by plošný zájem mohl být třeba i o vlastní 3D tiskárny šperků nebo domácích potřeb.

 

Zdroj: Sciendedaily

 

Obrázek: ilustrační 

autor Pavel Houser


 
 
Nahoru
 
Nahoru