Scienceworld.cz
PRO MOBIL
PRO MOBIL


KLASICKY
KLASICKY


Nové trendy ve vývoji kvantových počítačů

Článek na serveru apcmag.com popisuje některé pokroky, kterých bylo dosaženo při konstrukci kvantových počítačů. Oproti dosavadním kvantovým systémům (kde byly q-bity nejčastěji reprezentovány částicemi typu atomů) má využívat přímo světla.
Článek popisuje úsilí Iana Walmsleyho, profesora optiky na univerzitě v Rochesteru. Podle něj je kvantový počítač založený na interferencích světelných vln konstruovat mnohem snáze než stávající systémy, které využívaly například oscilací atomů v potenciálových jámách. Takto pracující zařízení bude také mnohem snáze ochranitelné před nežádoucími vlivy, které způsobují kolaps vlnové funkce.
K uchování informací o interferencích světelných vln má být použit oxid teluričitý. Výsledně by mělo být možné daleko překonat zatím největší kvantový počítač s pěti qbity, který vznikl v laboratořích IBM.
Technické podrobnosti projektu zmíněný článek bohužel neuvádí a vhodně tak přispívá k situaci, kdy je kolem problematiky kvantových počítačů velmi, velmi zamlženo (ovšem popravdě řečeno, jasné a srozumitelné články na toto téma se píší opravdu dosti obtížně :-)).
Zmíněný článek najdete na adrese http://apcmag.com/apcmag.nsf/All/7101025AEF66504ACA256A8C0023C318.

autor Pavel Houser


 
 
Nahoru
 
Nahoru