Scienceworld.cz
PRO MOBIL
PRO MOBIL


KLASICKY
KLASICKY


Sůl v jídle prý za žízeň nemůže

Nicméně vazba prý nemusí být tak jednoznačná.
Alespoň to tvrdí výzkumníci z univerzity v Haifě (kde už by o soli a vodě měli něco vědět, když ne v pouštích u Mrtvého moře). Profesor Micah Leshem uvedl, že jejich výzkum vazbu mezi slanými pokrmy a pitím kupodivu nepotvrdil. A už vůbec prý není pravda, že by lidé měli tendenci chuť soli překrývat větším množstvím slazených nebo alkoholických nápojů – pak by přesolování bylo škodlivé hned dvojnásobně.
Leshem si zval do laboratoře studentské dobrovolníky a tam jim dával oříšky. V jednom případě kandované, ve druhém slané a ve třetím dále neupravené. K tomu studenti vyplňovali různé dotazníky a pili vodu i další nápoje, kolik kdo chtěl. Mezi solí a vodou se žádná korelace zjistit nepovedla, a to ani mezi skutečným pitím, ani mezi uváděnými pocity žízně.
Člověk pokýve hlavou, ale že by tomu uvěřil… Navíc jde možná o to, že oříšky vyvolávají pocit žízně tak jako tak, experiment mohl být proveden i jinak. Tolik kuriozita do horkého léta.

Zdroj: ScienceDaily

autor Pavel Houser


 
 
Nahoru
 
Nahoru