Tisková zpráva: Cisco vyvíjí vědeckovýzkumnou síť s protokolem IPv6

Společnost Cisco Systems, největší světová firma v oboru počítačových sítí pro internet ohlásila, že povede konsorcium průmyslových a akademických institucí při budování celoevropské vysokokapacitní vědeckovýzkumné počítačové sítě s protokolem IP v6, financované převážně Evropskou komisí.
Jako primární dodavatel síťových technologií pro tento projekt, který je doposud nejrozsáhlejší počítačovou sítí navrhovanou primárně pro IP v6, dodá společnost Cisco komplexní síťovou infrastrukturu pro IP v6 na bázi směrovačů a spínačů s operačním systémem Cisco IOS. Projekt, který se nazývá 6NET, umožní poskytovatelům služeb a evropským vědeckým i vzdělávacím institucím, aby definovaly vlastnosti počítačové sítě nové generace pro poskytování nových a dokonalejších aplikací a služeb uživatelům internetu v celém světě.
„Komunikační sítě obecně a zejména internet jsou „krevním oběhem“ informační společnosti,“ říká Frans de Bruine, ředitel programu Technologie informační společnosti Evropské komise. „Projekt 6NET je v centru evropských experimentů se sítí nové generace. Založené konsorcium má v úmyslu v co největší šíři zavést IP v6 v evropské vědecké komunitě i mimo ni. Zpřístupňováním moderních internetových technologií k co nejširšímu využití má projekt 6NET potenciál zvýšit evropskou konkurenceschopnost v tomto důležitém průmyslovém oboru.“
„Protokol IP v6 je potřebný pro budoucí rozvoj internetu,“ konstatuje Joel Bion, viceprezident divize internetových technologií společnosti Cisco. „Cisco dnes vidí rostoucí zájem o IPv6, zejména v mezinárodním měřítku, vzhledem k výraznému růstu počtu IP adres. Cisco dodává nejrobustnější síťové řešení pro IP v6 v oboru, a s potěšením povede toto celoevropské úsilí ve spolupráci s Evropskou komisí a zúčastněnými univerzitami a oborovými podniky.“
Projekt 6NET propojí zpočátku osm evropských zemí a vytvoří spoje s ostatními iniciativami na bázi IP v6 v severní Americe, Asii a Tichomoří. Poskytne možnosti a služby IP v6 nejméně jedenácti národním vědeckovýzkumným a vzdělávacím sítím. Projekt 6NET spolu s druhým projektem řízeným Evropskou komisí – Euro6IX – jsou navrženy, aby pomohly v zavádění IP v6 v Evropě v následujících třech letech. Tato dvě konsorcia budou spolupracovat na vývoji technologií, souběžném zavádění moderních síťových služeb, propojení obou sítí a testování interoperability.

O firmě:
O společnosti Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ:CSCO) je společnost s celosvětově vedoucím postavením v oblasti síťových internetových technologií. Další informace naleznete na adrese http://www.cisco.com.
Cisco, Cisco IOS, Cisco Systems a logo společnosti Cisco Systems jsou registrované ochranné známky společnosti Cisco Systems, Inc. Veškeré další ochranné známky uvedené v tomto dokumentu jsou vlastnictvím příslušných majitelů.
Více informací naleznete na webových stránkách www.cisco.cz a www.cisco.com