Tisková zpráva Lucent: roaming v bezdrátových sítích

Výzkumníci společnosti Bell Labs vyvinuli převratný software, jenž umožní globální roaming ve všech bezdrátových sítích Výzkumníci z Bellových laboratoří vyvinuli převratný software, který umožní globální roaming v bezdrátových sítí ...

Výzkumníci z Bellových laboratoří vyvinuli převratný software, který umožní globální roaming v bezdrátových sítích všech typů, včetně sítí založených na technologiích třetí generace. Jedinečná architektura COPS převádí data z jednotlivých sítí používajících rozličné protokoly do jediného společného jazyka.

Tato softwarová architektura, nazvaná COPS (Common Operations – společný/všeobecný provoz), umožní účastníkům mobilních sítí přístup k hlasovým a datovým službám, informacím a zprávám prostřednictvím roamingu mimo jejich domovskou síť, dokonce i v oblastech, kde převládají jiné typy bezdrátových sítí. Pomocí tohoto softwaru budou moci provozovatelé mobilních sítí efektivněji modernizovat své sítě, zvyšovat provozní výkon a snižovat chybovost a výdaje.

Architektura COPS zahrnuje jedinečnou funkci ”protokolové brány”, která převádí data z jednotlivých sítí používajících rozličné protokoly do jediného společného jazyka. Díky tomu stačí udržovat jediný účastnický profil – včetně identifikace, autorizace a údajů o poloze – ke kterému budou mít přístup sítě různých typů.

”Jelikož se objevují vysokorychlostní mobilní datové sítě příští generace a zavádějí se nové mobilní internetové služby, je důležité, aby celulární systémy a systémy založené na protokolu IP mohly efektivně mezi sebou směrovat volání a poskytovat si vzájemně služby,” řekl Paul Mankiewich, technický ředitel skupiny Mobility Solutions Group společnosti Lucent Technologies. ”Toto převratné řešení Bellových laboratoří pomůže v blízké budoucnosti provozovatelům mobilních sítí vyhovět požadavkům stále více mobilních účastníků na širokopásmové služby.”

Globální bezdrátový roaming není v dnešní době možný, jelikož bezdrátové sítě různých typů nemohou spolupracovat a elektronicky stanovit polohu účastníků mobilních sítí. Například účastník, jehož provozovatel sítě používá technologii CDMA (Code Division Multiple Access) nemá v současné době možnost přístupu k službám, pokud se pohybuje v rámci sítě GSM (Global System for Mobile Communications).

Pokud chce účastník volat mobilním telefonem či aktivovat služby jako je hlasová schránka, musí být bezdrátová síť schopná stanovit polohu účastníka, získat jeho profil (se seznamem povolených služeb), potvrdit jeho přístup k službám a poté ověřit jeho totožnost. Tyto funkce plní domovské lokační registry (HLR – Home Location Register), což jsou databáze údajů o účastnících, jenom pokud účastníci cestují v rámci své domovské sítě nebo, v některých případech, pokud se pohybují v rámci sítě založené na podobné technologii.

Architektura COPS zajišťuje generické rozhraní pro klíčové funkce domovských lokačních registrů. Automaticky překládá uživatelská a signalizační data z celulárních protokolů do protokolu IP a obráceně. Tímto způsobem je vytvořeno několik bran specifických pro různé protokoly, přičemž každá brána umožňuje přístup sítí rozmanitých typů k datům uloženým v příslušném domovském lokačním registru. Pokud bude registr HLR vytvořen pomocí této softwarové architektury, databáze zákazníků se budou moci aktualizovat automaticky, budou k nim mít přístup sítě různých typů a budou podporovat hlasové služby i vysokorychlostní služby přenosu dat.

Jestliže provozovatel mobilní sítě bude používat architekturu COPS a změní signalizační protokoly užívané v ústřednách dané sítě, registr HLR související s předchozím signalizační protokolem bude i nadále moci se sítí komunikovat. Díky tomu by provozovatelé mobilních sítí mohli poskytovat služby prostřednictvím sítí více typů bez přerušení nebo vytváření více domovských lokačních registrů.

”Díky této převratné technologii budou moci provozovatelé sítí snadněji přecházet z jednoho síťového protokolu na druhý, aniž by museli měnit registry HLR. A navíc majitelé mobilních telefonů budou moci používat své mobily naprosto stejným způsobem v cizí síti – a to i v jiných zemích – jako ve své domovské síti,” uvedl Krishan Sabnani, viceprezident Síťové výzkumné laboratoře společnosti Bell Labs.

# # #

Společnost Lucent Technologies, se sídlem v Murray Hill, N.J., USA, navrhuje a dodává systémy pro největší světové poskytovatele služeb v oblasti komunikací. Díky výzkumnému a vývojovému zázemí Bellových laboratoří, se Lucent může spolehnout na svoje pevné postavení v oblasti mobilních, optických, datových a hlasových síťových technologií, stejně jako v oblasti software a servisu pro rozvoj sítí příští generace. Systémy, servis a software firmy jsou navrženy tak, aby pomáhali zákazníkům rychle vybudovat a lépe spravovat jejich sítě a vytvořit nové servisní služby, které přinášejí zisk a pomáhají rozvoji podnikání i zákazníkům. Pro více informací o Lucent Technologies navštivte webovské stránky www.lucent.com nebo www.lucent.cz.