Tisková zpráva: Paralelní počítač SGI Altix 3700 ve Výpočetním a informačním centru ČVUT v Praze

Nasazením superpočítače Altix se podařilo zabezpečit výkonnou platformu pro náročné numerické výpočty ve specifickém prostředí technické univerzity, kdy je třeba na jednom systému zpracovávat celou řadu odlišných úloh s různým stupněm paralelizace a to jak v systémech komerčních programů (MARC, FLUENT, ANSYS, ABAQUS, GAUSSIAN, MATHEMATICA), tak i vlastních programů s použitím linuxového překladače společnosti Intel a prostředky paralelních výpočtů, tj. MPI a OpenMP a dalších.

Společnost Silicon Graphics (SGI), přední dodavatel výkonných serverových a grafických řešení pro oblasti náročných výpočtů a specializovaných vizualizací a společnost Intel oznámily, že Centrum intenzivních výpočtů ČVUT, pro podporu náročných numerických výpočtů a výzkum a vzdělávání v oblasti využití superpočítačů a paralelních aplikací, úspěšně nasadilo a provozuje výkonný linuxový superpočítač SGI® Altix®3700 s 24 procesory Intel® Itanium® 2 a 64GB globálně sdílené operační paměti.

Výpočetní a informační centrum ČVUT má dlouholetou tradici v poskytování výkonné výpočetní techniky pro ČVUT i ostatní vysoké školy. Od roku 1975 se vždy dařilo zabezpečit a provozovat výkonný počítač, který díky svým parametrům patřil ke špičce alespoň v rámci naší republiky. Od počítače ICL přes různé další sálové počítače bylo Výpočetní centrum ČVUT v polovině 90. let vybaveno superpočítačem IBM SP, který jako jeden z prvních byl používán pro paralelizaci. S dalším vývojem informačních technologií bylo nutno po roce 2000 znovu řešit problém zajištění nejen výkonného ale především dostatečně univerzálního systému pro celé ČVUT. Na základě celoškolské dotazníkové akce a výběrového řízení bylo rozhodnuto v roce 2003 o zakoupení systému SGI® Altix® 3700, který nejvíce vyhovoval požadavkům:
Modularita, výkon, architektura a v neposlední řadě přijatelná cena. Jedním z důvodů výběru systému SGI byl i fakt, že žádná jiná společnost nenabídla víceprocesorový počítač s 64 bitovou architekturou, se sdílenou pamětí, který by byl konfigurován jako samostatný systém s operačním systémem Linux® za současné podpory hlavních paralelních aplikací, tj. MPI a OpenMP a garance řady aplikačních programů.
Z původní osmiprocesorové konfigurace se podařilo postupně v rámci grantů poskytovaných MŠMT se rozšířit konfiguraci na 24 CPU, 64 GB sdílené operační paměti.
Rozšíření systému na 24 procesorů se stalo významným mezníkem pro využití celého systému a umožnilo využití zejména v oblasti paralelních výpočtů.
Tento krok byl podstatě logickým pokračováním budování výkonného počítačového systému, neboť s pronikáním znalostí paralelních technik v programování do různých oborů se v poslední době zvýšil nárok uživatelů na počet procesorů.
V současné době se řeší na Altixu téměř 50 vědeckých projektů, jak v rámci vědeckých, tak studentských aktivit. Například významný projekt „Modelování pohybu vody a rozpuštěných látek ve vadózní zóně“ se řeší na stavební fakultě ČVUT v rámci velmi komplexního projektu MŽP „Labe IV“. Výzkum a vývoj vysoce výkonného víceúčelového šestiválcového motoru řeší vědečtí pracovníci v rámci grantu MPO na strojní fakultě. Na fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské se řeší několik projektů pro vývoj algoritmů pro numerické řešení nelineárních evolučních problémů v technické praxi (materiálové mikrostruktury, transport kontaminace v ovzduší). Další projekty se řeší v rámci GAČR, např. na fakultě elektrotechnické se řeší projekt „Nelineární zvukové interakce v akustických rezonátorech“. Několik projektů je řešeno i v rámci diplomových a doktorských prací.
Systém Altix používaný na ČVUT jedním z největších v České republice a významně podporuje výuku a výzkum v různých inženýrských oborech na jednotlivých fakultách ČVUT. I když ve srovnání s vybavením zahraničních univerzit nedosahuje náš systém ani průměrných parametrů, považujeme za velmi významné, že naši studenti mají k dispozici systém světové úrovně a mohou si osvojit základy, které snadno uplatní ve své budoucí praxi.