Magnetické vlastnosti zkoumány elektronovým mikroskopem

Fyzika |

Relativně jednoduchá technika pro měření magnetických vlastností materiálů s rozměry menšími než miliardtina metru byla tento týden popsána v časopise Nature. Na experimentu se podíleli i vědci z Fyzikálního ústavu AV ČR.




***Oznámení Tiskového odboru AV ČR

Magnetické vlastnosti zkoumány elektronovým mikroskopem.
Experiment, na kterém se podíleli i vědci z Fyzikálního ústavu AV ČR, se objevil tento týden na stránkách prestižního časopisu Nature

Relativně jednoduchá technika pro měření magnetických vlastností materiálů s rozměry menšími než miliardtina metru byla tento týden popsána v časopise Nature.
Peter Schattschneider spolu s kolegy z mezinárodního vědeckého týmu, mezi nimiž jsou i pracovníci Fyzikálního ústavu AV ČR Ing. Pavel Novák, DSc., RNDr. Ján Rusz a RNDr. Jan Kuneš, použil transmisní elektronový mikroskop (TEM), který sleduje dráhy paprsku elektronů po jejich rozptýlení skrze materiál. To může odhalit strukturální podrobnosti, které jsou příliš malé na to, aby mohly být vidět pomocí konvenčních optických mikroskopů nebo dokonce rentgenovými metodami. Tento vědecký experiment se opírá o skutečnost, že elektromagnetické vlny, jako je viditelné světlo, jsou složeny z elektrických a magnetických komponent, které se za určitých okolností otáčejí kolem dráhy světla podobně jako letící šíp. Jev se nazývá kruhová polarizace a některé látky reagují různě, dopadne-li na ně světlo polarizované ve směru či proti směru hodinových ručiček – jde o efekt nazývaný rotační dichroismus.
Vědecký tým zjistil, že určité magnetické vlastnosti materiálu mohou být odhaleny pomocí účinku dichroismu způsobeného elektrony v TEM namísto světelnými vlnami. Vědci tvrdí, že ztráta elektronové energie vlivem magnetického chirálního dichroismu je užitečným nástrojem k výzkumu nových materiálů, které by mohly být využity k výrobě miniaturizovaných přístrojů pro záznam, k výrobě počítačů, které uchovávají data s použitím elektronových spinů, nebo i ke studiu bakterií, které mohou reagovat na magnetická pole.
Čeští vědci z Fyzikálního ústavu AV ČR se na tomto objevu podíleli vypracováním mikroskopické teorie a výpočtem modelujícím experiment.








Související články




Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.