Nad knihou: Einstein jako komiks

Fyzika |

Nakladatelství Portál vydalo v mezinárodním roce fyziky český překlad zábavného ilustrovaného průvodce životem a dílem největšího fyzika 20. století. Kniha je prezentována jako úvod do myšlení a života Alberta Einsteina a má být určena laickým zájemcům a středoškolským studentům. Poměrně zevrubně se v knize rozebírá speciální teorie relativity, paradox dvojčat apod., ale nenajdeme zde, co by mohlo mladého čtenáře zvláště zaujmout, totiž jaké má dnes tato teorie praktické využití např. v moderních navigační technologiích.




Nakladatelství Portál vydalo v populární edici „Seznamte se…“ český překlad zábavného ilustrovaného průvodce životem a dílem největšího fyzika 20. století. Kniha je prezentována jako úvod do myšlení a života Alberta Einsteina.
V roce, který je na počest stého výročí zveřejnění Einsteinovy „speciální teorie relativity“ označován jako rok fyziky, je to jistě chvályhodný počin. Na rozdíl od jiných životopisných knih (např. Einstein v Berlíně) se na první pohled jedná o publikaci, jehož cílovou skupinou jsou laičtí zájemci a studenti středních škol.

Nebudu polemizovat o vhodnosti zvolené formy, která se snaží s využitím obrázků zpřístupnit zábavně nesnadnou cestu Einsteinova života, vývoj jeho fyzikální představivosti a základy jeho fyzikální teorie. Autorům se poměrně dobře podařilo vykreslit vědeckou i politickou atmosféru doby přelomu 19. a 20. století, což je asi největší zásluha knížky. Jejich pohled je široký a řada retrospektivních návratů do minulosti ho v tomto ohledu nijak zvlášť nenarušuje. Například situace Einsteinova otce je zde vylíčena sugestivně, sice poněkud „černobíle“, nicméně s citem pro výrazný detail, který ve vztahu k vývoji Einsteinovy osobnosti nepostrádá jistý prvek komičnosti („Tati, mně se tohle pochodování sem tam nelíbí.“ – „Ale no tak, starosti si necháme na potom“. Nebo: „Hermane, nemyslíš, že Albert příliš mnoho čte? – „Lépe, aby četl, než aby nedělal nic.“)

Možná až příliš zeširoka je v kapitole Princip relativity pojímán vývoj Einsteinova fyzikálního myšlení. Že se zde objeví stručné představení Galileiho, Newtona, Faradaye či Maxwella je z pedagogického ohledu přínosné. Čtenáři to pomáhá uvědomit si mnoho souvislostí ve vývoji moderní fyziky. Průvodce vývojem čísel a počítání, který nás zavádí až do dob pravěku, se mi ovšem zdá přece jen nadbytečný, zejména v knize, která si za cíl klade pochopení životních okolností a díla nejvýraznějšího fyzika 20. století. Samotný vklad speciální teorie relativity je z tohoto důvodu trochu zmatený. Chyba je o to výraznější, srovnáme-li publikaci např. s již klasickou knihou „Co je teorie relativity“ od ruského fyzika Lva Davidoviče Landaua.

Že v knize určené zejména mladším čtenářům najdeme četná zjednodušení, je pochopitelné. Autoři se ovšem neubránili tomu, že někdy tato zjednodušení občas zamlžují či dokonce dezinterpretují skutečnost. Čtenář se například nedozví, že Einstein neobdržel Nobelovu cenu za fyziku za teorii relativity, nýbrž za objev fotoelektrického jevu. Nedozví se ani o důsledcích Einsteinova životního omylu, o jeho zamítnutí důsledků kvantové teorie, přesněji řečeno její „kodaňské interpretace“ a zvláště principu neurčitosti, který formuloval v roce 1927 německý fyzik Werner Heisenberg. Poslední věty knihy „… dumal nad tím, jak sjednotit elektřinu a gravitaci. Ještě se to může podařit.“ z tohoto důvodu poněkud postrádají smysl. Poměrně zevrubně se v knize rozebírá speciální teorie relativity, paradox dvojčat apod., ale nenajdeme zde, co by mohlo mladého čtenáře zvláště zaujmout, totiž jaké má dnes tato teorie praktické využití např. v moderních navigační technologiích. (Satelity GPS, které vysílají signály umožňující lokalizaci a časovou synchronizaci dopravních systémů či finančních transakcí, se pohybují tak rychle, že z našeho pohledu čas na jejich palubě ubíhá pomaleji. Z toho důvodu je v přijímačích GPS naprogramována korekce odstraňující tyto odchylky, a to v přesné shodě s Einsteinovými rovnicemi z roku 1905.) Za největší nedostatek však považuji, že ačkoli se knihy prezentuje jako úvod do Einsteinova myšlení, nedozvíme se zhola nic o jeho největším dílu, obecné teorii relativity, která vlastně je základním stavebním kamenem moderní kosmologie…

Ani český vydavatel, nakladatelství Portál, není k čtenáři obzvlášť přívětivý. Kniha je na jednu stranu určena dětem a studentům, ale literatura a doporučená četba je otrocky přepsána z originálu, bez ohledu na české zdroje. Čtenář se dozví, že např. již zmíněná Landauova kniha „Co je teorie relativity“ vyšla v roce 1971 v New Yorku, ani slovo však o tom, že od roku 1973 je dostupná i v českém překladu. Do češtiny byla přeložena i řada dalších uváděných knih, např. vynikající Feynmanovy přednášky o fyzice, ale odpovědný redaktor knihy bohužel nepovažoval za nutné o tom čtenáře informovat. Rovněž chybí byť jen stručný přehled relevantních zdrojů, které o Einsteinovi můžeme najít na internetu, např. zmínka, že všechny jeho rukopisy jsou dnes k dispozici online…

I když knihu lze sotva označit za průvodce Einsteinovým myšlením, přesto podává zběžný pohled na jeho život a poměrně solidní představení jeho speciální teorie relativity.

Joseph Schwartz, Michael McGuinness
Einstein
z angličtiny přeložil Ivo Müller
vydalo nakladatelství Portál, Praha 2005
176 stran
http://obchod.portal.cz/Kniha.asp?Csl=12191

Chybějící dodatek
Albert Einstein na internetu

Einstein – Image nad Impact (rozsáhlý zdroj informací věnovaný Einsteinovu životu a dílu)
http://www.aip.org/history/einstein

Einstein Archives Online (digitalizované rukopisy Alberta Einsteina, jeho fyzikální práce, deníky, dobové materiály atd.)
http://www.alberteinstein.info

Albert Einstein Archives
http://www.albert-einstein.org

Albert Einstein Online
http://www.westegg.com/einstein

Albert Einstein Homepage
http://www.humboldt1.com/~gralsto/einstein/einstein.html

Relativity Tutorial
http://www.astro.ucla.edu/~wright/relatvty.htm








Související články




Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.