Internet v bílém plášti: Nejlepší stránky o medicíně

Biologie |

Na stránkách vědecké rubriky jsme si již několikrát představili žebříčky nejlepších webových stránek, které podle oborů zaměření pravidelně sestavuje redakce časopisu Scientific American (http://www.sciam.com).




Na stránkách vědecké rubriky jsme si již několikrát představili žebříčky nejlepších webových stránek, které podle oborů zaměření pravidelně sestavuje redakce časopisu Scientific American (http://www.sciam.com).

The Virtual Autopsy http://www.le.ac.uk/pathology/teach/va/welcome.html

Chcete si na chvíli vyzkoušet, jaké to je být patologem? Webová stránka připravená britskou univerzitou v Leicesteru vám umožní právě toto – bez všech nepříjemných okolností, které patologii doprovázejí v reálném světě. Seznámíte se zde s takřka šedesáti případy, obsahujícími podrobný popis symptomů, zkoušek a výsledků testů. A pak už je interaktivní zesnulý váš. Nuže, co vlastně způsobilo jeho smrt? To už musíte zjistit vy sami…

CancerTrack
http://www.cancertrack.com
Rakovina, morová rána moderní doby, jejíž verdikt i přes četné úspěchy moderní medicíny děsí lidstvo s neoslabující silou. Webový server CancerTrack je dílem Alberta Vary, jeho spolupracovníků a byl vybudován pod záštitou American Society of Clinical Oncology (ASCO). Tento velmi rozsáhlý web je dnes zřejmě nejznámějším pramenem, který pacientům, jejich rodinným příslušníkům a všem dalším zájemcům podává nejen informace o onkologických onemocněních, ale i pomocnou ruku (informace o terapiích, vyšetřeních, lécích, dietách atd.). Editor webu sestavil databázi z více než dvou tisíc důvěryhodných lékařských zdrojů.

The Center for Mental Health Services Knowledge Exchange Network
(http://www.mentalhealth.org)

Otázky lidské psychiky jsou často chápány jako poněkud citlivé téma, o němž se ve slušné společnosti nemluví. Pokud hledáte kvalitní zdroj informací, zde se nabízí jeden z velmi fundovaných a spolehlivých webů, zabývajících se praktickou psychologií a psychiatrií. Je součástí internetového informačního centra americké společnosti Knowledge Exchange Network (KEN). Obsahuje nejen zevrubný popis dušeních chorob, ale i jejich příčiny a způsoby léčby.

Seeing, Hearing, and Smelling the World
(http://www.hhmi.org/senses)
Víte, co se děje ve vašem těle a mozku při smyslovém vnímání? Web amerického Howard Hughes Medical Institute je zaměřen na fyziologii lidských smyslů a jejich komunikaci s mozkem.

ALtruis Biomedical Network
(http://www.altruisbiomedical.net/index.html)
Rozsáhlý rozcestník informačních webových stránek, které se zabývají otázkami lékařského výzkumu. Každé hlavní téma je rozvinuto v řadu podtémat v rejstříku, jenž uživatele zavede na detailně zpracované stránky, kde jsou navíc vysvětleny lékařské termíny a názvosloví. Pozornost je samozřejmě věnována telemedicíně, ale najdete zde velmi fundovaně zpracované stránky zabývající se lidským zdravím, léčbou a prevencí širokého spektra chorob a nemocí. (Cardiology, Cancer, Allergies…).








Související články




Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.