Scienceworld.cz
PRO MOBIL
PRO MOBIL


KLASICKY
KLASICKY


Test: Encyklopedie Universum

Česká encyklopedie Universum navazuje na knižní předlohu, která byla uvedena na trh koncem loňského roku. Autoři elektronické verze připravili jemné grafické prostředí. Jaká je universum v porovnání se dříve recenzovaným Diderotem?

Počtem hesel jsou na tom obě encyklopedie stejně. Hesla jsou v Universu “plnější” než v Diderotu. Chybí jim ale tak propracovaná provázanost hypertextem. Po boku sice máte nabídky s příbuznými hesly, ale nejsou úplné a znamenají pohyby myší navíc. Informace si však (oproti Diderotu) můžete překopírovat do schránky a vložit třeba do Wordu. Oběma českým encyklopediím dále chybí korekce chyb při vyhledávání – zadáte-li např. Taliban místo Tálibán (máte smůlu) nezobrazí se nic.
Obsah Universa by měl být velmi aktuální – uzávěrka encyklopedie byla měsíc před lisováním cédéček. To znamená, že součástí jsou i události z podzimu roku 2001. Podobně jako předchozí encyklopedie i Universum řeší aktualizaci pomocí webu (k dispozici dvakrát měsíčně), zastaralosti se tedy bát nemusíte. Obdobně jako Diderot, má i Universum slabší místa v oblasti hesel dotýkající se například médií (chybí třeba Mladý svět, ale najdete zde výkvět české bulvární žumpy – deník Blesk …). České osobnosti doplatily na změnu kritérií – původně zde měly být jen záznamy “In memoriam”, nakonec se tvůrci rozhodli, že obsáhnou většinu i těch dosud žijících.
Autoři encyklopedie nezatěžují uživatele složitou grafikou a zbytečnými funkcemi. K dispozici máte jednoduché nebo rozšířené hledání. V něm se skrývají i výročí, hledání podle oborů nebo území a vyhledávání ukázek. Mezi nimi již najdete i videosekvence, oproti Encartě zde ale chybějí animace. Geografická hesla jsou sice zpracována přehledněji než v Diderotu, chybí jim ale zmíněná provázanost a interaktivní mapa.
Jakkoli je modrý vzhled zajímavý a jednoduchý, je na něm znát, že se potýká s počátečními problémy. Při vyhledávání musíte častěji používat myš – okno se samo skrývá. Chybět bude i krok zpět. Encyklopedie Universum v internetové podobě není, umožňuje ale jeho prostřednictvím získávání aktualizací, které budou nabízeny s dvouměsíční pravidelností. Další výhodou encyklopedie Universum je cenová politika – kupujete si ji na rozdíl od Diderota navždy.

autor Marek Šalanda


 
 
Nahoru
 
Nahoru