Chytrý materiál se umí přepínat mezi kapalinou a kovem

Technologie |

Nový výzkum by měl vést k materiálu, který lze snadno přeuspořádat a zcela přitom změnit jeho fyzikální vlastnosti.




Němečtí (Technická univerzita Hamburk) a čínští (Institute for Metal Research, Shenyang) vědci tvrdí, že se jim podařila příprava látky, jejíž měkkost/tvrdost a související vlastnosti se dají přepínat prakticky jediným pokynem – zapnutím tlačítka.

Základem postupu byla koroze zlata nebo platiny kyselinami. Právě to, že zlato a platina s kyselinami rozhodně ochotně nereagují, umožnilo vytvořit komplikovanější strukturu – méně ušlechtilé kovy by se za těchto podmínek prostě rozpustily. V tomto případě ale v kovu vznikla soustava děr a kanálků a výsledkem byl materiál porézní v „nanoměřítku“.

Póry jsou pak naplněny vodivou kapalinou, např. solným roztokem. Výsledkem má být opravdu hybridní materiál s proměnlivou tvrdostí, jehož vlastnosti lze přepínat pomocí zapnutí/vypnutí elektrického proudu. Konkrétní aplikace mohou být různé, za pozornost ale stojí třeba látka, která elektrické signály vytváří spontánně a selektivně v malém měřítku, takže se různě roztéká a tvrdne. Dalo by se to např. použít pro materiál, který by sám opravoval svá lokální poškození. Využití takto „chytrých materiálů“ lze ovšem určitě najít mnohem víc…

 

Zdroj: The Register

 











Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.