Perlička: rozhodující roli na chuť piva má způsob kvašení

Chemie |

Pokud by se „pšeničné“ pivo vyrobilo nikoliv ze směsi pšeničného a ječného sladu, ale z normálního ječného a zkvasilo se svrchně, byl by výsledek velmi podobný „pšenici“, třeba včetně různých ovocných a kořeněných vůní...




Na Science Worldu jsme již několikrát psali o netradičních (alespoň z českého pohledu) pivech, pšeničném, ovesném, žitném, banánovém…

Na nedávno pořádané premiérové degustaci piv pivovaru Kocour byl k ochutnání i žitný pale vařený v pražském Pivovarském domě. Před asi třemi lety přitom zde mělo premiéru jiné žitné pivo vařené klasickým způsobem (Domácí premiéra žitného piva). Obě verze žitného piva se přitom sobě chuťově vůbec nepodobala.
Z následné diskuse vyplynulo, na co se při laickém hodnocení piv obvykle zapomíná: způsob kvašení (spodní versus svrchní) a konkrétní typ použitých kvasinek mají na výslednou chuť piva mnohem větší vliv než vstupní suroviny (přičemž na druhém místě je co do vlivu způsob úpravy sladu).

Pokud tedy prohlásím, že mám velmi rád pšeničná piva, vlastně tím říkám především to, že mi chutnají piva svrchně kvašená (na rozdíl od spodního kvašení používané v pivech českého typu). Do této skupiny patří jak piva pšeničná, tak i třeba ale/pale, stout, porter…
Každopádně, pokud by se „pšeničné“ pivo vyrobilo nikoliv ze směsi pšeničného a ječného sladu, ale z normálního ječného a zkvasilo se svrchně, byl by výsledek velmi podobný „pšenici“, třeba včetně různých ovocných a kořeněných vůní (banán v Hoegardenu, hřebíček v náchodském Primátor Weizen, abychom jmenovali piva dostupná v obchodních řetězcích). Jeden z českých minipivovarů dokonce pivo tímto způsobem produkuje.

Viz také (Science World):
Letní perlička: Pšeničné pivo
Pivo by se mohlo vařit také z cizrny

Pivovar Kocour sídlí ve Varnsdorfu, ale kromě místní restaurace by jeho na české poměry netradiční typy piva měly být dostupné i v širším měřítku (místa, kde lze získat v Praze, viz např. zde). Zatím nabízí následující typy piva: Kocour pale ale, IPA, stout, V3 Rauch a scotch ale a Kocour světlý ležák s oficiálním názvem Kocour Lužický ležák (to je klasické pivo).

Abychom jen neteoretizovali, sdružení Svět piva provozující minipivovar Kocour i síť serverů kolem www.svetpiva.cz nabízí zájemcům i kurz, kdy se mohou naučit udělat si vlastní pivo v domácích podmínkách – tzv. homebrewing. Nabídka jednoho z takových kurzů viz např. zde.

Poznámky:
– stout je u nás dostupný pod názvem Kelt (zřejmě z marketingových důvodů raději není jako stout ale označován)
– kdo chce ochutnat pale, svrchně kvašený polotmavý ležák Primátor English Pale Ale nabízí opět náchodský pivovar a tato značka by měla alespoň někdy být k dispozici i v obchodních řetězcích








Související články




Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.