Tisková zpráva: Intel a CERN rozšiřují spolupráci za účelem podpory vědeckého výzkumu

Fyzika |

Společnost Intel a CERN, Evropská organizace pro jaderný výzkum, oznámily spuštění nového Kompetenčního centra platforem, které bude testovat a ověřovat špičkové procesorové technologie pro potřeby výzkumu fyzikálních vlastností částic. Nový projekt vychází z úspěšné spolupráce během první fáze partnerského programu CERN openlab. Společnost Intel se tímto stává prvním přispěvatelem do programu openlab-II, který bude spuštěn v průběhu roku 2006. Kompetenční centrum platforem bude sloužit k hodnocení přínosů 64bitových systémů, virtualizace a vícejádrových platforem v oblasti výzkumu fyzikálních vlastností částic.
Dohoda o spolupráci byla podepsána 5. prosince 2005 v prostorách CERNu v Ženevě výkonným ředitelem Intel EMEA, Hannesem Schwadererem a generálním ředitelem CERN, Robertem Aymarem. Spolupráce se společností Intel v rámci openlab-II umožní organizaci CERN hodnocení připravovaných technologií, u kterých se očekává významný přínos
pro vědecké výpočetní systémy projektu velkého hadronového urychlovače LHC, což je hlavní projekt CERNu a zároveň i největší vědecký nástroj na planetě. Spolupráce zahrnuje přístup k procesorům, platformám a síťovému hardwaru společnosti Intel a také přidruženým křemíkovým technologiím ještě před jejich uvedením na trh. Tyto technologie, označované též jako Intel *T, zajišťují vyšší efektivitu, lepší bezpečnost a možnosti správy celé infrastruktury.
V rámci dohody společnost Intel rovněž podpoří CERN při zřízení centra pro síťové výpočetní systémy (Grid Interoperability Centre), jehož cílem je vyhodnocení přínosů síťových výpočetních systémů pro vědeckou komunitu věnující se výzkumu a zmapování možností integrace síťových počítačů do stávající CERN infrastruktury.