Kudy teče mezinárodní internetový provoz

Aktuality |

Nejvíce uživatelů Internetu je v Číně, kudy ale teče nejvíce dat při mezinárodním provozu? Čínský Internet je od zbytku světa dost izolovaný, mj. i kvůli cenzornímu firewallu. Kudy vede nejvíce kabelů a proudí nejvíce dat mezi státy? Nepřekvapuje hlavní role USA, na druhém a třetím místě však překvapivě není třeba Singapur či Indie, ale Velká […]




Nejvíce uživatelů Internetu je v Číně, kudy ale teče nejvíce dat při mezinárodním provozu? Čínský Internet je od zbytku světa dost izolovaný, mj. i kvůli cenzornímu firewallu. Kudy vede nejvíce kabelů a proudí nejvíce dat mezi státy?

Nepřekvapuje hlavní role USA, na druhém a třetím místě však překvapivě není třeba Singapur či Indie, ale Velká Británie a Německo. V přepočtu procenta celkového provozu na obyvatele Británie jasně dominuje. Mohou státy, které kvůli podobě současné infrastruktury fungují jako uzly, své situace nějak využít, eventuálně provoz internetu monitorovat i či dokonce filtrovat?

Podrobnosti přináší SecurityWorld: Británie má ideální polohu pro „zemi Velkého bratra“. Internet je sice v principu decentralizovaný, nicméně jeho infrastruktura je založena na relativně malé množství významných uzlů. Psali jsme o tom i např. v článku Mocninné versus normální zákony – a co z toho vyplývá.

 

 











Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.