Temný věk informatiky a zemědělství ve městech

Aktuality |

Informatika v "temném věku" mezi Babbagem a Turingem, virtuální planetárium zadarmo a podoba měst v blízké budoucnosti. Několik novinek na dalších webech IDG.cz.




Virtuální planetárium Stellarium nabízí 120 tisíc hvězd, katalog se neustále rozrůstá. Výstup lze promítat i na „kopuli“, program je k dispozici zdarma a pod licencí open source. Krátké představení programu: PCWorld.cz.

O vizích měst blízké budoucnosti zde již vyšla celá řada článků, následující text několik přístupů shrnuje. Na tomto serveru se dosud např. nijak neřešila možnost soběstačných měst, která si budou vyrábět i potraviny. „Dickson Despommier, profesor na newyorské Columbia University, přišel proto s ideou pěstování plodin přímo ve městech, což by mělo mj. ušetřit náklady na dopravu a učinit města v ideálním případě nezávislá na svém okolí. Despommier si představuje, že k zemědělské produkci by sloužily přímo specializované mrakodrapy, které by byly určeny i pro chov hospodářských zvířat nebo výrobu syntetického masa v místních laboratořích.“ CIO-Businessworld.cz. Zemědělství v mrakodrapech by na rozdíl od toho klasického bylo de facto „vertikální“.

Seriál Průkopníci informačního věku. Vannevar Bush vedl vývoj analogového počítače (diferenciálního analyzéru), na jehož základě vznikl elektronkový počítač ENIAC. Ačkoliv se většina jeho práce odehrávala v době, kterou lze z hlediska informatiky považovat snad až za „temný věk“, přesto vývoj oboru posunul podstatným způsobem. Z dnešního pohledu je Bush také vizionářem, který přišel s myšlenkou hypertextu, byť k realizaci v jeho době scházely technické prostředky.

CIO-Businessworld.cz.

 

 








Související články




Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.