EBay chrání archeologické lokality

Ekonomika |

Soukromý trh s drahými starožitnostmi se prakticky zhroutil. Padělat se vyplatí více než drancovat archeologické památky.




Charles Stanish je archeolog z UCLA, který se zaměřuje na průzkum lokalit v Peru. Když před více než 10 lety nastal masový nástup eBay, měl obavu, že kvůli on-line aukcím dojde k masovému rabování archeologických lokalit a prodeji takto získaných předmětů. Trh se totiž „zdemokratizuje“ a bude přístupný nejen hrstce lidí opravdu bohatých. Pro kupce prakticky odpadne riziko ze soudního postihu.

Ukázalo se, že pravda je úplně opačná. EBay podle Stanishe naopak nelegální obchodování se starožitnostmi zničila, protože trh je nyní zaplaven velkým množstvím více či méně povedených padělků. V okolí archeologických lokalit vesnice místních obyvatel namísto plenění věnují výrobě artefaktů jako na běžícím pásu. Nejrozšířenější je tato činnost v Peru, Bolívii, Mexiku, Číně, Bulharsku a v Egyptě.

Protože „památek“ je nyní velké množství, cena je nízko – i proto, že nakonec všichni mají podezření, že by nemusely být pravé. Prodej „skutečných“ památek se náhle přestal vyplácet; paběrkovat na nalezištích má smysl snad jen kvůli předmětům z drahých kovů. Nakonec z pohledu soukromníka nemusí být mezi zdařilým padělkem a skutečně původním artefaktem zvláštní rozdíl – artefakt má smysl pro archeology kvůli možnosti z něj získat další informace pomocí nálezového kontextu nebo použitím dalších složitých fyzikálních metod.

Stanish odhaduje, že ze starožitností prodávaných na eBay jsou 30 % zjevné padělky, u nichž to lze poznat i on-line. Asi tak 5 % artefaktů může být pravých. Zbytek většinou představují opět padělky, ale sofistikovanější. Mnohdy je to bez použití náročných metod vůbec obtížné poznat. I u keramiky, kde je ještě k dispozici spolehlivá metoda datování – termoluminiscence – je ověření pravosti, když nic jiného, tak nákladné. U kovových či kamenných artefaktů jsou však dnes k dispozici sofistikované chemické i laserové metody, které dodají „patinu“ a činí bez skutečně hluboké expertizy ověření pravosti prakticky nemožným. Navíc i u předmětů pokládaných na základě dnešních poznatků za pravé se může snadno stát, že za 5 let bude vyvinuto nová detekční metoda, která odhalí podvrh. Kdo by za těchto podmínek byl ochoten zaplatit za např. za „mochickou nádobu“ 50 000 dolarů? Soukromý trh s drahými starožitnostmi se proto prakticky zhroutil.

 

Zdroj: Eurekalert

Viz také

Disk z Faistu je podvrh?Římané v Čechách – skutečnost i padělky

Bizarní je rovněž článek Svět padělků











Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.