Scienceworld.cz
PRO MOBIL
PRO MOBIL


KLASICKY
KLASICKY


Na marťanská vozítka čekají prachové bouře

Spirit a Opportunity se prohánějí po povrchu Marsu už více než 5 let. Primární mise měla přitom trvat jen 3 měsíce! Obě vozítka jsou napájena energií ze slunečních panelů. Během celoplanetárních prachových bouří je Slunce na obloze zastíněno a přísun energie tak klesá. Po dlouhých měsících čisté oblohy přišla nedávno mlha a hned se to projevilo poklesem dodávky energie u Spiritu o 20 až 30 %. Vozítko navíc v uplynulých dnech potkaly problémy, když se několikrát sám restartoval. Nadcházející prašné bouře by mohly být pro Spirit i kolegu Opportunity vážným problémem.

Obě vozítka ale už podobné zkušenosti mají. V červenci 2007 byl přísun energie určitou dobu kvůli prachovým bouřím téměř na nule.

 Oba rovery směřují každý den své kamery na Slunce, aby odhadli aktuální stav atmosféry. Vědci tak mohou v předstihu připravit rovery na zhoršující se podmínky. Cenné jsou také informace z oběžné dráhy, kde v současnosti operují 2 americké a 1 evropská sonda. Vědci pak mohou reagovat na situaci například omezením aktivit roverů. Držme oběma vyslancům na Marsu palce, aby přečkali i letošní prachové bouře.

Převzato z webu Exoplanety.cz.

autor Petr Kubala


 
 
Nahoru
 
Nahoru