Dopis čtenáře: Akrylamid a rakovina

Chemie |

V aktualnim cisle vedeckeho casopisu British Journal of Cancer publikuji vysledky delsi svedsko-americke studie (Karolinska Institutet, http://www.ki.se ) na 1 000 pacientech postizenych rakovinou, ktere vedci porovnavali s kontrolni skupinou 500 lidi. Zaver: potraviny s vysokym obsahem akrylamidu nezvysuji riziko rakoviny.




V aktualnim cisle vedeckeho casopisu British Journal of Cancer publikuji vysledky delsi svedsko-americke studie (Karolinska Institutet, http://www.ki.se ) na 1 000 pacientech postizenych rakovinou, ktere vedci porovnavali s kontrolni skupinou 500 lidi. Zaver: potraviny s vysokym obsahem akrylamidu nezvysuji riziko rakoviny.

Neni to poprve, kdy se vysledky studie na lidech diametralne lisi od vysledku pokusu na zviratech, takze diskuse o eticke problematice takovych pokusu – a take o jejich pouzitelnosti v praxi – pokracuje. Alarmujici vysledky s akrylamidem v r. 2002 pochazely z pokusu na hlodavcich, predevsim krysach. Jejich prirozena strava je syrova, proto u nich zrejme "lidska" strava, pripravena za neprirozene vysokych teplot, podle nazoru nekterych svedskych biologu rychle zpusobi rakovinu.








Související články




Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.